Leopardgecko (eublepharis macularius) är en av dom lättaste ödlorna man kan ha i ett terrarium. Därför är den en mycket lämplig ödla för nybörjare.

Leopardgeckon lever i Afghanistan, nordvästra Indien, Pakistan

Den har en längd på mellan 25-30 centimeter. Livslängden är ca 10-15 år. men

Exemplar som lever långt över 20 år är inte ovanligt.

Födan består av insekter, exempelvis syrsor, , kackerlackor och diverse larver

Men även musungar.

Leopardgeckon är nattaktiv

Terrariets storlek kan vara ca 80x50x50. Som bottenmaterial kan man ha papper. Kakel plattor, skiffer, konstgräsmattor eller sand (om man använder sand tänk då på att det finns risk att geckon äter sand och får förstoppning) förövrigt bör terrariet innehålla några gömställen

Och även en fuktlåda med fuktad disktrasa, vermiculit eller mossa.(Som man lätt gör själv av ex en tom glasslåda) och även en vattenskål och ett litet fat med kalk.

Temperaturen i terrariet bör ligga på ca 25-30 grader på dagen, lite varmare i ett hörn, och lite svalare i ett annat. har man svårt att få upp temperaturen med bara en spotlight så kan man använda sig av en värmematta, eller värmekabel

Som man har på ca 1/3 av terrariets bottenyta.(Värme underifrån är det bästa alternativet)

Leopardgeckos blir könsmogna när dom väger ca 35. gram (men bör inte användas i avel innan dom väger ca 45-50.gram) parningsperioden är mellan januari-september.

Honan lägger endast två ägg åt gången mellan 1-10 gånger per säsong, med ca 2-4 veckors mellanrum. Äggen kläcks efter ca 5-12 veckor beroende på vilken temperatur man har i kläckaren.  (Glöm inte att ge foderdjuren bra och nyttig mat, och inte heller att pudra foderdjuren med kalk+vitaminer innan ödlorna får dom)

 

   • © Berras geckos 2007 •